Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

V nemocnici v Skalici operoval známy odborník

26.2.2024

Štyri výkony implantácií veľkých končatinových kĺbov vo Fakultnej nemocnici AGEL Skalica sa vykonali za účasti doc. MUDr. Tomáša Tomáša, PhD, prednostu I. ortopedickej kliniky Fakultnej nemocnice sv. Anny v Brne, ktorý ich v tomto zariadení aj sám realizoval. Operačný prístup tohto špičkového operatéra je náročnejší a zložitejší pre lekára, ale šetrnejší pre pacienta.

„S pánom docentom sa poznám už dlhšie a preto som rád, že vznikla táto spolupráca a chceli by sme v nej pokračovať na pravidelnej báze s tým, že by pán docent takéto operácie v našej nemocnici aj fyzicky vykonával,“ približuje námestník LPS Fakultnej nemocnice AGEL Skalica MUDr. Mgr. Daniel Vidovič, MPH, ktorý je zároveň primárom ortopedického oddelenia.

„My, v rámci operácií, používame iný prístup, vždy je to o operátorovi, aký si zvolí, aby bol pre neho pohodlný, ale zároveň bezpečný pre pacienta. Táto spolupráca je zároveň ukážkou pre mojich kolegov a ak by sa im tento prístup videl ako vhodnejší, tak by sme túto metodiku mohli preniesť aj k nám,“ dodal Daniel Vidovič. Iný operačný prístup je náročnejší a zložitejší pre operatéra, ale šetrnejší pre pacienta. „Tým, že sa neodtínajú svaly a nepretína sa fascia v mieste, kde sa kĺb výrazne stabilizuje, tak môže pacient bezprostredne po operácii začať cvičiť prakticky bez obmedzenia. Môže posilňovať všetky svaly vrátane odťahovačov, ktoré pri štandardnom prístupe musia byť ošetrené,“ približuje doc. MUDr. Tomáš Tomáš, PhD. Vo väčšine prípadov je tento postup vhodný pre všetkých pacientov, avšak má aj svoje obmedzenia. „Tento postup nie je vhodné použiť ak ide o neštandardný kĺb a treba urobiť aj ďalšie zákroky napríklad na stehennej kosti ako osteotomia pri dysplastických bedrových kĺboch s rizikom vykĺbenia takéhoto kĺbu, vtedy tento postup nie je vhodný,“ hovorí Tomáš. Samotná rekonvalescencia a pooperačné konzultácie budú prebiehať v skalickej nemocnici a na diaľku s docentom z Brna.

doc. MUDr. Tomáš Tomáš, PhD.

Je prednosta I. ortopedickej kliniky Fakultnej nemocnice sv. Anny v Brne, kde pracuje už 30 rokov. Špecializuje sa na protetiku a na onkologickú ortopédiu. V súčasnosti sa venuje náročným zákrokom ako sú rekonštrukcie, revízne náhrady či onkologické operácie.

Späť