Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Skalická ortopédia oslavuje 30 rokov činnosti. Ročne vykoná približne 1 200 operácií

15.1.2024

Písal sa dátum 10. 1. 1994, keď v dnešnej Fakultnej nemocnici AGEL Skalica začalo fungovať samostatné ortopedické oddelenie. Oddelenie zakladal MUDr. Ján Černý, ktorý v nemocnici stále pôsobí a spolu s ním pri zrode stáli aj sestry Miroslava Čemanová, Monika Černá a Marta Gulová, ktoré taktiež v nemocnici pracujú dodnes.

Oddelenie rýchlo napredovalo a príchodom MUDr. Dušana Majerčíka sa na tomto pracovisku začali operovať aj kĺbové náhrady, ktorých ročne vykonajú približne 250. Najčastejšie je to bedrový, kolenný a ramenný kĺb a zriedkavo aj členkový. Ortopedické oddelenie poskytuje diagnostickú a liečebno-preventívnu starostlivosť o pacientov s ochoreniami pohybového ústrojenstva dospelých a detí, ošetrenie úrazových stavov nevynímajúc. Oddelenie tiež zabezpečuje preventívne vyšetrenia bedrových kĺbov novorodencov sonografiou. „Prevádzka oddelenia a dvoch odborných ambulancií je zabezpečovaná tímom ôsmich skalných lekárov, dvoch externých lekárov a šestnástich sestier,“ približuje primár MUDr. Mgr. Daniel Vidovič, MPH, ktorý stojí na jeho čele už štyri roky. „Ročne naše oddelenie vykoná približne 1 200 operácií, z toho je asi 25 mesačne vykonaných formou jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Neoddeliteľnou súčasťou sú aj dve ambulancie, v ktorých ročne ošetríme približne 13-tisíc pacientov,“ dodáva Daniel Vidovič. 

Za komplexnosťou liečby pacientov oddelenia  stojí okrem aktívneho prístupu liečeného aj spolupráca s ďalšími vyšetrovacími a liečebnými zložkami - pracoviskami spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek, predovšetkým rádiologickým oddelením a fyziatricko-rehabilitačným oddelením.

Dominantným postupom v liečbe ortopedických pacientov je operačná liečba v kombinácii s medikamentóznou, sprevádzaná rehabilitovaním. Harmonogram plánovaných výkonov pružne reaguje na požiadavky riešenia naliehavých stavov, čo sú neodkladné výkony pri ošetrovaní úrazov pohybového aparátu a iné naliehavé stavy.

Pri príležitosti 30. výročia ortopédie v Skalici nemocnica spolu so Slovenskou ortopedickou traumatologickou spoločnosťou organizujú odborné podujatie, ktoré v októbri spojí odborníkov tejto oblasti  na medzinárodnej úrovni.

Späť