Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

034 6969 206
034/6969 207
nsi@careservices.sk

O nemocnici

Skalická nemocnica má Majstra Slovenska v chôdzi

20.2.2024

Bc. Milan Rízek, ktorý pôsobí v Nemocnica AGEL Skalica ako masér, zvíťazil v Halových pretekoch v Bratislave v kategórii veteránov v chôdzi na 3000 m s časom 12:56.46 čím prekonal 20 rokov starý rekord olympijského chodca a Majstra Európy z 1990 Pavla Blažeka 13:38.05.

Športu sa Milan Rízek začal venovať v roku 1988. Nadchlo ho, keď ako desaťročný videl v televízii zvíťaziť Jozefa Pribilinca na Olympiáde v Soule. V tom čase pôsobil v Skalici aj jeho prvý tréner Jirko Galambos, ktorý ho sprevádzal začiatkami športovej kariéry. A robil to dobre, pretože tento šport Milana uchvátil od začiatku a poctivo trénuje takmer každý deň po práci a cez víkendy dvojfázovo – ráno a poobede. „Tréningy sú rozdelené na obdobia, napríklad aktuálne mám prípravné obdobie, kde predovšetkým naberám všeobecnú vytrvalosť, striedanú s rýchlosťami, teda dlhšie úseky ako 10 – 25 km na techniku a vytrvalosť, od ktorej sa v hlavnom období (marec – júl) môžem odraziť a zamerať sa na rýchlosť,“ vysvetľuje chodec Milan Rízek. Hoci špeciálny jedálniček nemá, musí si dávať pozor aj na stravu. Snaží sa jesť viacej rýb, zeleniny, ale aj kuracieho mäsa. Nepohrdnem ani ryžou či cestovinami.

Ako hovorí, príprave aj samotným pretekom musí prispôsobiť veľa vecí. „Ako športovec, v mojom ponímaní poloprofesionál, sa jednoducho musím niektorým veciam prispôsobiť. Človek si musí nájsť a určiť priority a aj ich dodržiavať a k tomu si to vyžaduje veľkú dávku sebadisciplíny. Ja mám to šťastie, že mám dobrú prácu, ktorá ma napĺňa. Vybral som si ju, pretože som chcel vedieť ako funguje ľudské telo a svaly, preto som sa rozhodol pracovať na rehabilitačnom oddelení skalickej nemocnice. A neľutujem, pretože okrem práce, ktorá ma napĺňa tu máme aj skvelý kolektív,“ hovorí Milan.

Ročne sa zúčastňuje zhruba 15 pretekov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Pretekal v Čechách, Poľsku, Taliansku, Švajčiarsku, Maďarsku, Nemecku, Francúzsku, Rakúsku aj v Litve.

Doterajšie úspechy Milana Rízeka:

Majster Slovenska na 3 000 m - 2024

5. miesto Majstrovstvá Slovenska na 5 000 m - 2024

3. miesto Majstrovstvá Slovenska na 5 000 m – 2023

2. miesto Majstrovstvá Slovenska na 10 km - 2023

2. miesto Majstrovstvá Slovenska na 20 km - 2018

2. miesto Majstrovstvá Slovenska na 20 km - 2019

V 2022 sa stal členom tímu slovenskej reprezentácie a získal 2. miesto na Majstrovstvách Európy v Podebradoch a zároveň tu získal bronzovú medailu z Majstrovstiev Slovenska na 20 km.

Je viacnásobný medailista medzinárodných pretekov Európskeho mítingu v Podebradoch.

Zdroj foto: AGEL, Archív Milana Rízeka

Späť